Kava: 18 g
Teža napitka (yield): 42 g
Čas ekstrakcije: 26–27 sekund
Temperatura vode: 94 °C
TDS vode: 90 mg/l
Mletje: zelo fino (približno 200–300 μm)
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) Pred začetkom očistite filter košarico – prepričajte se, da je suha in čista.
2.) Spustite preostalo vodo iz aparata.
3.) V filter košarico natančno dozirajte 18 g sveže mlete kave.
4.) Enakomerno poravnajte mleto kavo, ter jo s tamperjem potlačite, da odstranite ves zrak iz kavne pogače.
5.) Vstavite portafilter v aparat. Ekstrakcijo začnite takoj, s ciljem, da bo trajala 26–27 sekund in da boste dosegli težo iztečenega napitka (yield) 42 g.
Kostarika
LA ESMERALDAcaturra, catuai - medeni procesV skodelici se razvijejo sočne note breskve in nektarine, dopolnjene z bogato karamelo. Telo je srednje polno, z nežno, sadno kislino in izrazito sladkobo. Zaključi se z dolgim pookusom, ki spominja na zrelo sadje in sladko karamelo.
V skodelici se razvijejo sočne note breskve in nektarine, dopolnjene z bogato karamelo. Telo je srednje polno, z nežno, sadno kislino in izrazito sladkobo. Zaključi se z dolgim pookusom, ki spominja na zrelo sadje in sladko karamelo.
Specifikacije
Profil okusa
breskev, nektarina, karamela
Aroma
Profil praženja
Optimalna kvaliteta
Kavo hranite v suhem in hladnem prostoru. Za optimalno kvaliteto jo po odprtju vrečke porabite v 7 dneh.
Pripravi kavo doma
ESPRESSO
KAFFETIERA
Kava: 15 g
Voda: Hladna voda 150 ml
Čas: približno 3 minute
Mletje: srednje fino (400–500 μm)
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) Napolnite spodnji del kafetiere s hladno vodo do varnostnega ventila.
2.) V filter kafetiere vstavite 15 g sveže mlete kave. Kavo rahlo poravnajte, brez pretiranega pritiska.
3.) Ko ste sestavili zgornji in spodnji del kafetiere jo postavite na srednje vroč vir toplote.
4.) Ko bo voda v spodnjem delu zavrela bo začela počasi prehajati skozi kavo in se zbrala v zgornjem delu. Nato kafetiero odstranite od vira toplote in postrezite.
TURŠKA
Kava: 15 g
Voda: 150 ml (hladna voda)
Čas priprave: 3–4 minute
Mletje: izjemno fino (približno 50–100 μm)
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) V cezvo vlijete 150 ml hladne vode, na površje vode pa dodate 15g sveže fino mlete kave.
2.) Kava naj bo na površju vode vse dokler voda ne zavre. Nato kavo temeljito in hitro premešajte z vodo.
3.) Ko se v cezvi začne tvoriti gosta pena cezvo odstranite z vira toplote.
Vse naše kave so primerne za vse metode, vendar se po našem mnenju ta kava najbolj izrazi po spodaj priporočenih metodah. Klikni na ikono in si kavo pripravi po recepturi.
Informacije o kavi
Zgodba o kavi
Zgodba posestva Café La Cumbre
Café La Cumbre je družinsko posestvo s 90-letno tradicijo, ki sega v čas, ko je družina Jiménez Valverde začela pridelovati kavo v manjših količinah na zemljiščih, ki jih obdelujejo še danes. Leta 2014 je tretja generacija, Minor Jiménez Abarca in njegova žena Nancy Gaitán Cruz, posestvu nadela današnje ime.
Minor je kmetijski inženir, predan inovacijam in trajnostnemu razvoju. Osredotoča se na vzgojo sort, ki dosegajo najvišji genski potencial, z zdravimi in uravnoteženimi pridelki. Z naprednimi tehnikami sušenja vsako leto dosledno dosegajo visoke cupping ocene nad 85 točk po lestvici SCA.
Za svoje trajnostno delovanje je posestvo prejelo Bandera Azul – certifikat, ki ga podeljuje Ministrstvo za kmetijstvo Kostarike za odgovorno ekonomično, socialno in okoljsko pridelavo.
Procesna metoda – Medeni proces (honey)
Pri medeni metodi se češnje obdelajo tako, da se po luščenju del sluzi (mucilage) pusti na zrnu med sušenjem. To omogoča razvoj bogatejših sladkih not in večje kompleksnosti v skodelici. Sušenje poteka na afriških posteljah ob skrbnem nadzoru temperature in vlage.
Pridelovalec
Minor Jiménez Abarca and Nancy Gaitán Cruz
Posestvo
La Esmeralda - Cafe La Cumbre
Mikrolokacija
San Marcos, Tarrazú
Nadmorska višina
1650 metrov
Država
Kostarika


