Kava: 15 g
Voda: 240 ml pri 95°C
TDS vode: 30-50 mg/l
Mletje: srednje mletje (650 μm)
Blooming: 30 sekund
Čas ekstrakcije: 2 minuti 15 sekund
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) V V60 položite papirni filter in ga izperite z vročo vodo, se znebite okus po papirju in hkrati segreje posodo. Odvečno vodo zavrzite.
2.) V izpran filter stresite 15 g kave in poskrbite, da bo kavna posteljica enakomerno poravnana.
3.) Blooming – prvi preliv: Začnite s prelivanjem 60 ml vode v sredini in nadaljujte s koncentričnimi krogi vse do roba. Vsa kava mora biti namočena. Počakajte 30 sekund, da se kava razplini (blooming).
4.) Glavno prelivanje – drugi preliv: Pri skupnem času 30 sekund začnite počasi dodajati 120 ml vode. Prelivajte s krožnimi gibi, začenši na sredini, postopoma proti robu in nazaj proti sredini.
5.) Zaključno prelivanje – tretji preliv: Pri skupnem času 60 sekund dolijte še preostalih 60 ml vode. Začnite na sredini in postopoma premikajte tok proti robu ter nazaj proti sredini.
Celoten postopek prelivanja naj bo zaključen v približno 75 sekundah. Ekstrakcija pa naj bo zaključena pri 2 minutah in 15 sekundah.
PRIPOROČILO
Da bi našli popolno skodelico po svojem okusu, lahko doma eksperimentirate z različnimi spremenljivkami. To počnite le z eno spremenljivko naenkrat, da boste lažje razumeli, kako vpliva na okus. Zapisujte si rezultate, da boste hitreje našli popoln recept za svojo kavo.
VELIKOST MLETJA
- Fino mletje (manjši delci) bo podaljšalo čas ekstrakcije in povečalo intenzivnost okusa.
- Grobo mletje (večji delci) bo skrajšalo čas ekstrakcije in ustvarilo lažji, bolj nežen okus.
RAZMERJE KAVA : VODA
- Več kave na enako količino vode bo povečalo intenzivnost okusa.
- Manj kave na enako količino vode bo dalo bolj nežen, uravnotežen okus.
TEMPERATURA VODE
- Višja temperatura (94–96°C) bo poudarila sladkost in telo kave.
- Nižja temperatura (90–92°C) bo zmanjšala grenkobo in dala bolj svetel, kiselkast profil.
BLOOMING ČAS
- Daljši blooming (30–45 sekund) lahko izboljša enakomernost ekstrakcije in poudari kompleksne okuse.
CELOTEN ČAS EKSTRAKCIJE
- Skrajšanje časa (npr. 2:00 min) bo dalo bolj svetlo, sočno in kislinsko bolj bogato kavo.
- Podaljšanje časa (npr. 3:00 min) bo ustvarilo močnejšo in bogatejšo skodelico z več grenkih not in več kofeina.
Panama
FINCA HARTMANN
Maragogype, suhi proces
Skodelica ponuja osvežujoč sadni okusni profil. Prevladujeta eksotične arome papaje in ananasa, ki se odlično dopolnjujeta s citrusno kislostjo limone, kar daje kavi živahno svežino. V ozadju se pojavijo subtilni toni rose vina, ki kavi dodajo kompleksnost in rahlo cvetličnost. Telo kave je srednje polno, z mehkim občutkom v ustih, medtem ko pookus dolgo vztraja, s sladkimi sadnimi notami, ki se nežno prepletajo z rahlo suho mineralnostjo.
Skodelica ponuja osvežujoč sadni okusni profil. Prevladujeta eksotične arome papaje in ananasa, ki se odlično dopolnjujeta s citrusno kislostjo limone, kar daje kavi živahno svežino. V ozadju se pojavijo subtilni toni rose vina, ki kavi dodajo kompleksnost in rahlo cvetličnost. Telo kave je srednje polno, z mehkim občutkom v ustih, medtem ko pookus dolgo vztraja, s sladkimi sadnimi notami, ki se nežno prepletajo z rahlo suho mineralnostjo.
Specifikacije
Profil okusa
papaja, ananas, limona, rose vino
Aroma
Profil praženja
Optimalna kvaliteta
Kavo hranite v suhem in hladnem prostoru. Za optimalno kvaliteto jo po odprtju vrečke porabite v 7 dneh.
Pripravi kavo doma
V60
AEROPRESS
Kava: 17 g
Voda: 220 ml pri 85 °C
Teža napitka (Yield): približno 200 ml Čas ekstrakcije: 1:45 – 2:00 minute
Mletje: srednje fino (500-600 μm)
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) Vstavite papirni filter v pokrov Aeropressa in ga izperite z vročo vodo, da odstranite okus papirja. Postavite Aeropress v invertiran način (obrnjeno navzdol) za boljši nadzor ekstrakcije.
2.) V Aeropress dajte 17 g sveže mlete kave in jo poravnajte.
3.) Prelijte z 220 ml vroče vode pri 85 °C in temeljito premešajte, da se kava enakomerno navlaži.
4.) Po približno 30 sekundah mešanja namestite pokrov, obrnite Aeropress in enakomerno iztiskajte kavo v primeren kozarec ali vrček. Čas iztiskanja kave naj traja 60-90 sekund, skupni čas ekstrakcije kave naj bo 120 sekund.
Vse naše kave so primerne za vse metode, vendar se po našem mnenju ta kava najbolj izrazi po spodaj priporočenih metodah. Klikni na ikono in si kavo pripravi po recepturi.
Informacije o kavi
Zgodba o kavi
Finca Hartmann je sinonim za pionirsko pridelavo vrhunske kave v Panami. Zgodba družine Hartmann se je začela z Aloisom Strasilom Hartmannom, rojenim leta 1891 v Moravski regiji nekdanjega Avstro-Ogrskega imperija. Njegov sin, Ratibor Hartmann, je leta 1940 uresničil vizijo svojega očeta in ustanovil Finca Hartmann, ki danes velja za eno najprestižnejših kavnih posestev v državi.
Finca Hartmann je družinska kmetija, kjer vsaka generacija aktivno prispeva k gojenju, pridelavi in kakovosti kave. Zavezanost trajnostnemu kmetovanju in spoštovanju narave je srce njihovega delovanja. Na posestvu, ki leži na nadmorski višini med 1.300 in 2.000 metri in meji na narodni park La Amistad, raste kava pod stoletnimi deževnimi drevesi. Družina Hartmann ohranja ekosistem s ponovnim sajenjem domačih dreves in rastlin, kar omogoča ohranjanje zdrave prsti in dolgoročne kakovosti pridelave.
Maragogype – velikanka v svetu kave
Sorta Maragogype, znana tudi kot “slonja zrna” zaradi izjemno velikih kavnih zrn, je redka in izjemna sorta arabike. Na Finca Hartmann raste v senci domačih dreves, kjer ohranja svojo edinstveno strukturo in aromo. Zaradi svojih specifičnih lastnosti sorta zahteva posebno skrb pri pridelavi, vendar v skodelici prinaša bogate, polne okuse z rahlo sadno noto.
Naravni proces pridelave
Naravni proces pridelave na Finca Hartmann poteka skrbno in z veliko pozornostjo. Kavne češnje Maragogype pustijo, da fermentirajo naravno na soncu, brez dodajanja vode. Medtem ko se počasi sušijo na posteljah, sladkorji iz češnje prodrejo v zrno, kar ustvari izrazito sladkost in kompleksnost okusa. Rezultat je skodelica, polna tropskih not, z bogatim telesom in dolgotrajnim, prijetnim pookusom.
Z Maragogype iz Finca Hartmann doživite nepozabno kombinacijo tradicije, narave in ekskluzivnega okusa.
Pridelovalec
Ratibor Hartmann
Posestvo
Finca Hartmann
Mikrolokacija
Chiriqui
Nadmorska višina
1400 - 2000 metrov
Država
Panama
