Kava: 15 g
Voda: 240 ml pri 92°C
TDS vode: 30-50 mg/l
Mletje: srednje mletje (650 μm)
Blooming: 40 sekund
Čas ekstrakcije: 2 minuti 15 sekund
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) V V60 položite papirni filter in ga izperite z vročo vodo, se znebite okus po papirju in hkrati segreje posodo. Odvečno vodo zavrzite.
2.) V izpran filter stresite 15 g kave in poskrbite, da bo kavna posteljica enakomerno poravnana.
3.) Blooming – prvi preliv: Začnite s prelivanjem 60 ml vode pri 92 °C neposredno v sredino kavne posteljice in nato nadaljujte s koncentričnimi krogi, da prelijete vso kavo. Po prelivu pustite kavo stati 40 sekund, da se "razplini" in sprostijo arome.
4.) Glavno prelivanje - drugi preliv: Pri skupnem času 40 sekund začnite počasi dodajati 120 ml vode. Prelivajte s krožnimi gibi, ki se začnejo na sredini, nato vodijo proti robu in nazaj proti sredini.
Zaključno prelivanje – tretji preliv: Pri skupnem času 75 sekund začnite z dolivanjem še preostalih 60 ml vode, tako da bo celoten proces prelivanja zaključen okoli 90 sekunde.
Ekstrakcija pa naj bo zaključena pri 2 minutah in 15 sekundah.
PRIPOROČILO
Da bi našli popolno skodelico po svojem okusu, lahko doma eksperimentirate z različnimi spremenljivkami. To počnite le z eno spremenljivko naenkrat, da boste lažje razumeli, kako vpliva na okus. Zapisujte si rezultate, da boste hitreje našli popoln recept za svojo kavo.
VELIKOST MLETJA
- Fino mletje (manjši delci) bo podaljšalo čas ekstrakcije in povečalo intenzivnost okusa.
- Grobo mletje (večji delci) bo skrajšalo čas ekstrakcije in ustvarilo lažji, bolj nežen okus.
RAZMERJE KAVA : VODA
- Več kave na enako količino vode bo povečalo intenzivnost okusa.
- Manj kave na enako količino vode bo dalo bolj nežen, uravnotežen okus.
TEMPERATURA VODE
- Višja temperatura (94–96°C) bo poudarila sladkost in telo kave.
- Nižja temperatura (90–92°C) bo zmanjšala grenkobo in dala bolj svetel, kiselkast profil.
BLOOMING ČAS
- Daljši blooming (30–45 sekund) lahko izboljša enakomernost ekstrakcije in poudari kompleksne okuse.
CELOTEN ČAS EKSTRAKCIJE
- Skrajšanje časa (npr. 2:00 min) bo dalo bolj svetlo in sočno kavo.
- Podaljšanje časa (npr. 3:00 min) bo ustvarilo močnejšo in bogatejšo skodelico.
Kolumbija
EL DIVISO
Sidra, anaerobno suhi proces
Izjemno kompleksna a hkrati čista, sladka in sadna skodelica kave, ki jo obdajajo arome jagod, pasjonke in lubenice. Kava ima srednje-polno telo in živahne kisline s pookusom po tropskem sadju.
Izjemno kompleksna a hkrati čista, sladka in sadna skodelica kave, ki jo obdajajo arome jagod, pasjonke in lubenice. Kava ima srednje-polno telo in živahne kisline s pookusom po tropskem sadju.
Specifikacije
Profil okusa
jagode, lubenica, pasijonka
Aroma
Profil praženja
Optimalna kvaliteta
Kavo hranite v suhem in hladnem prostoru. Za optimalno kvaliteto jo po odprtju vrečke porabite v 7 dneh.
Pripravi kavo doma
V60
AEROPRESS
Kava: 18 g
Voda: 220 ml pri 92 °C
Teža napitka (Yield): približno 200 ml Čas ekstrakcije: 1:45 – 2:00 minute
Mletje: srednje fino (500-600 μm)
NAVODILA ZA PRIPRAVO:
1.) Vstavite papirni filter v pokrov Aeropressa in ga izperite z vročo vodo, da odstranite okus papirja. Postavite Aeropress v invertiran način (obrnjeno navzdol) za boljši nadzor ekstrakcije.
2.) V Aeropress dajte 18 g sveže mlete kave in jo poravnajte.
3.) Prelijte z 220 ml vroče vode pri 92 °C in temeljito premešajte, da se kava enakomerno navlaži.
4.) Po približno 30 sekundah mešanja namestite pokrov, obrnite Aeropress in enakomerno iztiskajte kavo v primeren kozarec ali vrček. Čas iztiskanja kave naj traja 60-90 sekund, skupni čas ekstrakcije kave naj bo 120 sekund.
Vse naše kave so primerne za vse metode, vendar se po našem mnenju ta kava najbolj izrazi po spodaj priporočenih metodah. Klikni na ikono in si kavo pripravi po recepturi.
Informacije o kavi
Zgodba o kavi
Nestor Lasso je mlad pridelovalec kave iz Huila v Kolumbiji. Skupaj z bratom Adrianom sta odraščala na tradicionalni kavni farmi, kjer ju je oče Jose, predan pridelovalec kave, naučil vsega o tradicionalnem kmetijstvu in skrbi za kavna drevesa. Družina Lasso je lastnica posestva El Diviso, ki se nahaja na 1800 metrih nadmorske višine v Pitalitu, Huila.
Nestor se je že od mladih let aktivno vključeval v trgatev in procesne faze, želel pa je dvigniti raven pridelave kave, da bi zadostil zahtevam trga. Nestor in Adrian sta začela sta obvladovati naravni proces fermentacije in uvajati nove metode.
Na posestvu, ki se je razširilo iz prvotnih 6 na 15 hektarjev, gojijo več različnih sort kave od tradicionalne kolumbijske sorte Caturra, Colombia, pa tudi eksotične sorte, kot sta Gesha, Pink Bourbon, Ombligon in Sidra. Poleg Nestora in Adriana je solastnik El Diviso kavnega posestva tudi njun prijatelj Jhoan Vergara. Nestor, Adrian in Jhoan so se v zadnjih letih preusmerili k ustvarjanju visokokakovostnih mikro serij z ločevanjem sort in z eksperimentiranju ob različnih procesnih metodah.
Zgodba o Nestorju Lasso in posestvu El Diviso je zgodba o predanosti, inovacijah in prehodu iz tradicionalnega kmetovanja v svet specialty kave, kjer s svojim delom postavljajo nove standarde in navdihujejo prihodnje generacije pridelovalcev kave. Njegove kave danes osvajajo naslove prvakov na najvišjih tekmovanjih.
Pridelovalec
Nestor Lasso
Posestvo
El Diviso
Mikrolokacija
Pitalito, Huila
Nadmorska višina
1870 – 2000 metrov
Država
Kolumbija
