Kava: 18 g
Teža napitka: 40 g
Čas ekstrakcije: 28 sekund
Temperatura vode: 94°C
TDS vode: 90 mg/l
Kolumbija
INMACULADA
Coffea Eugenioides, suhi proces
Ena najbolj ekskluzivnih in redkih kav na svetu. Skodelica, ki se ne more primerjati z nobeno kavo, ki ste jo kdajkoli pili v svojem življenju. Ob prvem požirku začutite izjemno sladkobo, saj je kava kar trikrat bolj sladka kot katera koli kava Arabica. Skodelico dopolnjuje srednje telo, nizke kisline in arome papaje, sadnega žvečilnega gumija, guave in sladkega žitnega mleka.
TEŽA: 100g
Cena
130,00 €
Količina
NAROČNINA - 10% popust
v ceno je vključen DDV
Ena najbolj ekskluzivnih in redkih kav na svetu. Skodelica, ki se ne more primerjati z nobeno kavo, ki ste jo kdajkoli pili v svojem življenju. Ob prvem požirku začutite izjemno sladkobo, saj je kava kar trikrat bolj sladka kot katera koli kava Arabica. Skodelico dopolnjuje srednje telo, nizke kisline in arome papaje, sadnega žvečilnega gumija, guave in sladkega žitnega mleka.
TEŽA: 100g
Cena
130,00 €
Količina
v ceno je vključen DDV
Specifikacije
Profil okusa
Papaja, Žvečilni gumi, Guava, Žitno mleko
Aroma
Profil praženja
Optimalna kvaliteta
Kavo hranite v suhem in hladnem prostoru. Za optimalno kvaliteto jo po odprtju vrečke porabite v 7 dneh.
Pripravi kavo doma
ESPRESSO
CHEMEX
RECEPTURA ZA ZAČETNIKE
Kava: 20 g
Voda: 300 ml pri 92-94°C
Čas priprave: 2:30 - 3 minute
Postopek:
1. Postavite papirni filter v Chemex in ga dobro izperite z vročo vodo, da odstranite morebitni okus papirja. Nato odlijte vodo.
2. V filter stresite 20 g srednje grobo mlete kave (velikost mletja podobna morski soli) in poravnajte kavno posteljico.
3. Prelivanje v dveh korakih: Začnite prelivanje z dodajanjem 60 gramov vode.
Prvi preliv: Najprej vlijte vodo na sredino kave in nadaljujte s krožnim prelivanjam proti robu. Počakajte 30 sekund, da se kava "razplini" (blooming).
Drugi preliv: Počasi dolijte preostanek vode 240 gramov. Začnite v sredini in v krožnih gibih postopoma vse do roba in nazaj do sredine. Celoten postopek prelivanja naj traja približno 3 minute.
RECEPTURA ZA PROFESIONALCE
Kava: 18 g
Voda: 270 ml pri 95°C
TDS vode: 50 mg/l
Mletje: 700 μm
Blooming: 30 sekund
Čas ekstrakcije: 2 minute 45 sekund
Postopek priprave:
1. Izpiranje filtra: Postavite papirni filter v Chemex in ga dobro izperite z vročo vodo (da odstranite okus papirja in predgrejete posodo). Izprano vodo zavrzite.
2. Priprava kave: V filter stresite 18 g kave (velikost kuhinjske soli) ter poravnajte kavno posteljico.
3. Blooming: Nalijte 70 gramov vode enakomerno po površini kave. Ta preliv naj traja 15-20 sekund, nakar pustite kavo do 40 sekund skupnega časa za "blooming".
4. Glavno prelivanje: Pri času 40 sekund dodajte preostalih 200 gramov vode v dveh delih:
Prvi del 100 gramov vode v krožnih gibih v 15 sekundah prelivanja. Počakajte, da voda skoraj popolnoma odteče.
Drugi del: Dodajte še zadnjih 100 gramov vode z enakim ritmom. Celoten postopek prelivanja naj bo zaključen okoli 2 minuti.
5. Zaključek ekstrakcije: Skupni čas ekstrakcije naj ne presega 3 minut. Po izteku vode naj bo kavna posteljica gladka in poravnana – to je znak enakomerne ekstrakcije.
Nasveti:
• Prelivajte v koncentričnih krogih od sredine navzven.
• Pazite, da ne ostane mleta kava na robu filtra.
• TDS vode: Ciljajte na TDS vode okoli 1,40.
• Kalibracija: Če je čas ekstrakcije predolg, uporabite nekoliko grobo mletje, če pa prekratek, poskusite s finim mletjem.
V60
Kava: 18 g
Voda: 270 ml pri 95°C
TDS vode: 50 mg/l
Mletje: 650 μm (velikost morske soli)
Blooming: 30 sekund
Čas ekstrakcije: 2 minuti 30 sekund
PRIPRAVA V 5IH KORAKIH
1. Priprava filtra: V V60 dripper položite papirni filter in ga temeljito izperite z vročo vodo. To odstrani morebitni okus papirja in hkrati segreje posodo. Odvečno vodo zavrzite.
2. Dodajanje kave: V izpran filter stresite 18 g srednje mlete kave (velikost mletja podobna morski soli). Poskrbite, da bo kavna posteljica enakomerno poravnana.
3. Blooming – prvi preliv: Začnite prelivanje s 50 ml vroče vode. Nalijte počasi, začnite na sredini in nadaljujte v smeri proti robu. Počakajte 30 sekund, da se kava razplini (blooming).
4. Glavno prelivanje – drugi preliv: Pri skupnem času 30 sekund začnite počasi dodajati 110 ml vode. Prelivajte s krožnimi gibi, začenši na sredini, postopoma proti robu in nazaj proti sredini. Pazite, da enakomerno navlažite celotno kavno posteljico.
5. Zaključno prelivanje – tretji preliv: Pri skupnem času 90 sekund dolijte še preostalih 110 ml vode. Uporabite enak vzorec prelivanja – začnite na sredini in postopoma premikajte tok proti robu ter nazaj proti sredini.
Celoten postopek prelivanja naj bo zaključen v približno 2 minutah 30 sekund.
PRIPOROČILO
Da bi našli popolno skodelico po svojem okusu, lahko doma eksperimentirate z različnimi spremenljivkami. To počnite le z eno spremenljivko naenkrat, da boste lažje razumeli, kako vpliva na okus. Zapisujte si rezultate, da boste hitreje našli popoln recept za svojo kavo.
VELIKOST MLETJA
- Fino mletje (manjši delci) bo podaljšalo čas ekstrakcije in povečalo intenzivnost okusa.
- Grobo mletje (večji delci) bo skrajšalo čas ekstrakcije in ustvarilo lažji, bolj nežen okus.
RAZMERJE KAVA : VODA
- Več kave na enako količino vode bo povečalo intenzivnost okusa.
- Manj kave na enako količino vode bo dalo bolj nežen, uravnotežen okus.
TEMPERATURA VODE
- Višja temperatura (94–96°C) bo poudarila sladkost in telo kave.
- Nižja temperatura (90–92°C) bo zmanjšala grenkobo in dala bolj svetel, kiselkast profil.
BLOOMING ČAS
- Daljši blooming (30–45 sekund) lahko izboljša enakomernost ekstrakcije in poudari kompleksne okuse.
CELOTEN ČAS EKSTRAKCIJE
- Skrajšanje časa (npr. 2:00 min) bo dalo bolj svetlo in sočno kavo.
- Podaljšanje časa (npr. 3:00 min) bo ustvarilo močnejšo in bogatejšo skodelico.
COLD BREW
Kava: 100 g
Voda: 1000 g
Temperatura vode: 8-12 °C
Čas ekstrakcije: 6-8 ur
TDS vode: 90 mg/l
Vse naše kave so primerne za vse metode, vendar se po našem mnenju ta kava najbolj izrazi po spodaj priporočenih metodah. Klikni na ikono in si kavo pripravi po recepturi.
Informacije o kavi
Zgodba o kavi
Zgodba Cafe Inmaculada se začne z družino Holguín- Ramos, ki se je leta 2010 odločila, da se poda v projekt specialty kave. Nastalo je več kavnih posesti združenih pod imenom Immaculate Coffee Farms”.
Coffea Eugenioides raste na 2000 metrih nadmorske višine v skrajnih vzhodnih Andih, kjer je Julian Ramos razvil naravni ekosistem. Ideja je bila ponoviti avtohtono stanje divje rastočih gozdov Afrike, od koder prihaja tudi ta kava. Posebnost posestva Finca Las Nubes je, da tam kavne češnje zorijo počasneje, kar ustvarja visoko koncentracijo sladkorjev, lipidov in organskih kislin. Coffea Eugenioides velja za enega od staršev kave Arabica. Eugenioides je kava, ki jo je zelo težko gojiti, saj obrodi le 150 gramov kavnih zrn na drevo. Vsebuje pol manj kofeina kot Arabica in trikrat več sladkorjev, zaradi česar je kava skoraj brez grenkobe. Ima zmanjšano vsebnost citrusne kisline, kot smo je vajeni pri Arabici, kar predstavlja povsem nov okus.
PROCESS
Kava se pobira pri polni sladkorni zrelosti. Sledi 22 dni paraboličnega sušenja do 11% vlažnosti, kar daje kavi še več sladkobe, sadnosti in večjo jasnost okusa.
Leta 2021 je Coffea Eugenioides osvojila prva tri mesta na svetovnem prvenstvu baristov in v pripravi filter kave, kar ni uspelo še nobenemu kavnemu posestvu ali kavi.
Pridelovalec
Holguin-Ramos family
Posestvo
Cafe Inmaculada
Mikrolokacija
Cauca
Nadmorska višina
2000 metrov
Država
Kolumbija
