Etiopija

CHELELEKTU

Kurume, Dega, Wolisho, mokri proces

Izjemno čista in kompleksna kava, kjer se prepletajo nežne arome breskve, bergamotke in breskve. Že ob prvem požirku okusimo izjemno sladkobo. Kava ima srednje telo, svežino pa ji dajejo elegantno uravnotežene kisline. Zaključek je cvetlično saden.

Izberite opcijo

v ceno je vključen DDV

Specifikacije

Profil okusa

breskev, bergamotka, črni čaj, med

Aroma
Profil praženja
Optimalna kvaliteta

Kavo hranite v suhem in hladnem prostoru. Za optimalno kvaliteto jo po odprtju vrečke porabite v 7 dneh.

Pripravi kavo doma

Vse naše kave so primerne za vse metode, vendar se po našem mnenju ta kava najbolj izrazi po spodaj priporočenih metodah. Klikni na ikono in si kavo pripravi po recepturi.

Informacije o kavi

Zgodba o kavi

V središču Kochereja, leži Chelelektu, kraj, ki je za vedno spremenil podobo etiopske kave z uvedbo prve procesne postaje kave leta 1990.
Chelelektu ni le ime; predstavlja prelomni trenutek v zgodovini Etiopske kave. Leta 1990 je ustanovitev prve procesne postaje kave v Chelelektu pomenila začetek nove ere. Pred tem je bila večina etiopske kave predelana z naravno (suho) metodo, ki je sicer okusna, vendar pogosto manjka jasnosti in doslednosti, ki jo iščejo zahtevni ljubitelji kave. Mokri postopek, pionirsko uveden na procesni postaji Chelelektu, vključuje natančen nadzor kvalitete od češnje do končnega zrna.

Kavne sorte lokalnih vrst, vključno z Kurume, Dega in Wolisho uspevajo v Chelelektu območju na nadmorski višini 1900 metrov, kar prispeva k njenemu edinstvenemu okusu.

MOKRI PROCES
Mokri proces kave Chelelektu vključuje več natančno določenih korakov, ki poudarjajo naravne lastnosti kave. Zrele kavne češnje se najprej skrbno pobirajo ročno. Nato se češnje depulpirajo, kar pomeni, da se odstrani zunanja lupina kavne češnje. Sledi fermentacija, ki pomaga odstraniti sluz (mucilage) s površine zrn. Po fermentaciji se zrna temeljito operejo s čisto vodo, da se zagotovi popolna čistost. Na koncu se očiščena zrna posušijo na sušilnih posteljah do popolne suhosti, do 12% vlažnosti. Ta natančen postopek daje mokro procesirani kavi Chelelektu njene značilne živahne kisline, cvetlične note s podtoni koščičastega sadja in čist zaključek.

Pridelovalec

Chelelektu farm

Posestvo

Chelelektu farm

Mikrolokacija

Yirgacheffe

Nadmorska višina

1900 metrov

Država

Etiopija