BARISTA SKILLS

“Napredno razumevanje in znanje za odličnost v skodelici”

Cena

450,00 

Količina

Dvodnevni tečaj Barista Skills Intermediate je zasnovan za vse, ki želijo nadgraditi svoje znanje in veščine v profesionalnem okolju specialty kavarne. Na tečaju boste poglobili razumevanje senzorike, priprave kav po recepturah in ključnih aspektov vodenja specialty coffee shopa, hkrati pa se naučili, kako z nadzorovanjem spremenljivk, kot so temperatura vode, doza, granulacija mletja in čas ekstrakcije, vplivati na okus kave. Poleg tehničnega znanja boste pridobili dragocene praktične izkušnje, ki vključujejo pripravo napitkov po standardih SCA, senzorično analizo espressa ter tehnike penjenja mleka za doseganje popolne mikro pene.

Tečaj je idealen za bariste, ki želijo izstopati s svojim znanjem in se pripraviti na bolj zahtevne naloge v kavarni.

CENA
450,00€ – v ceni tečaja je vključujen certifikat SCA.

PRIJAVA
Ob prijavi je pomembno, da vpišete svojo številko SCA, če je nimate, si lahko brezplačno ustvarite račun tukaj CREATE NEW ACCOUNT..

TRAJANJE TEČAJA
2 dni (14ur) od 10:00 do 16:00
Ta tečaj ima poleg osnovnega praktičnega izpita čez dan tudi pisni izpit, ki ga je treba opraviti v 21 dneh po zaključku tečaja.

SCA COFFEE DIPLOMA – OCENJEVANJE
Teoretični preizkus znanja poteka preko spleta (20-30 vprašanj, 80 % za uspešno opravljen izpit)
Če ste uspešno opravili pisni izpit, boste pridobili 10 točk k diplomi.
Udeleženci pridobijo SCA certifikat po uspešno zaključenem tečaju.

UČNI NAČRT TEČAJA (CURRICULUM)
TEORETIČNI DEL

Kavna zrna:
Sorte Arabice in njihov vpliv na okus.
Vpliv metod obdelave na okus in telo kave.
Pomen praženja za topnost, gostoto in okus kave.

Upravljanje delovnega prostora in potek dela:
Optimalna postavitev kavne opreme za učinkovitost.
Delo v parih za povečanje hitrosti in kakovosti storitve.

Postopek priprave espressa:
Razlike med modeli kavnih mlinov in tipi nožev.
Tehnike doziranja, distribucije in tlačenja kave.

Ekstrakcija in priprava kave:
Izračun razmerja med kavo in vodo.
Moč in ekstrakcija pri espresso kavi.
Uporaba refraktometra za analizo ekstrakcije.

Senzorika:
Stopnje ekstrakcije spojin in arom.
Uporaba SCA Flavor Wheel za opise okusa in teksture.

Mleko:
Sestava mleka in lastnosti penjenja.
Tehnike priprave mikro pene po SCA standardih.

Espresso meni:
Priprava različnih napitkov po standardih SCA.
Razlike v okusu in telesu med posameznimi napitki.

Čiščenje, zdravje in varnost:
Higiena in preprečevanje navzkrižne kontaminacije.
Vzdrževanje kavnega mlina in espresso aparata.

Kakovost vode:
Analiza kakovosti vode in njen vpliv na okus ter delovanje aparata.

Storitve za stranke in vodenje kavarne:
Učinkovita komunikacija in reševanje pritožb.
Upravljanje stroškov in zalog.

PRAKTIČNI DEL

Kalibracija kavnega mlina:
Nastavitev mletja za dosego optimalne ekstrakcije espressa.

Priprava napitkov:
Priprava espressa, cappuccina, latte macchiata in napitkov z mlečnimi nadomestki.
Standardizacija postopkov za dosledno kakovost.

Tehnike penjenja mleka:
Priprava mikro pene z ustrezno teksturo in temperaturo.
Tehnike deljenja mlečne kreme za več napitkov.

Latte Art:
Prosto vlivanje dveh različnih vzorcev po SCA Latte Art standardih.

Senzorična analiza espressa:
Prepoznavanje značilnosti pravilno, prekomerno in premalo ekstrahiranega espressa.
Opis okusa in telesa espressa z uporabo SCA Flavor Wheel.

Čiščenje opreme:
Dnevno čiščenje in vzdrževanje kavnega mlina ter espresso aparata.
Uporaba pravilnih postopkov za podaljšanje življenjske dobe opreme.